Bluff SMS & Falska vinster

SMS Bluffar och falska vinster förekommer

Kanske har du erhållit ett SMS med följande title "meddelande om vinst från Apple", detta är bara ett exempel bland många på hur skrupelfria individer använder påhittade vinster som lockbete vid bedrägeriupplägg. Någon vinst eller tävling existerar egentligen inte, istället vill bedragarna komma över din bankuppgifter och pengar. Du kommer däför att uppmannas att uppge dina bankdetaljer och betala en viss summa pengar, innan du kan erhålla din "vinst".

Så här bör du hantera osannolika vinster och märkliga SMS:

      1. Fundera på om du verkligen deltagit i någon tävling som kan tänkas berättig till vinsten. Om så ej är fallet är det ytterst osannolikt att vinter-notifikationen är äkta.
      2. Om du får sms, mail eller besked från ett företag som du är kund hos. Delge aldrig några personliga uppgifter utan att först bekräfta att avsändaren verkligen är det företag som påstås ligga bakom utskicket. Detta gör du enklast genom att kontakta bolagets ordinarie kundtjänst. Utgå inte från att kontaktuppgifterna på utskicken är korrekta, då bedragare kan ha manipulerat dessa uppgifter.
      3. Lämna aldrig ut någon känslig data via epost så som kort- och bankdata eller egna kontantuppgifter. Banken frågar aldrig efter denna typ av uppgifter över mail.

Några utbredda bluffar över SMS:

Vinstmeddelanden från Apple är en bluffkampanj som pågått under flera år. Massutskick har gjorts till iphone mobiler, där man uppmanat "vinnarna" till att klicka på en klickbar länk i SMS:et.

Under hösten 2015 varnade polisen allmänheten för Bluff-SMS från Coop. SMS-mottagaren påstods kunna vinna presentkort värda upp till 8000 kronor hos den stora livsmedelskedjan. För att få presentkortet uppmanades man att klicka på en länk.

Precis som Coop har Telia, Telenor, ICA, Mfl. varumärke använts av bedragare för att försöka lura av kunder viktiga uppgifter och kontoinformation.