Internetbedrägeri

Bedrägerierna på nätet ökar kraftigt
Polisen har svårt att hålla jämna steg

Antalet nätbedrägerier har ökat kraftigt de senaste tio år och Polisen kan bara finna sig att vara rejält frånseglade av bedragarna. Endast 1 av 10 brott klaras upp. Det innebär att 90% av alla internetbedrägerier förblir ouppklarade, att risken att åka fast är så pass liten, får konsekvensen att antalet bedrägeriförsök ökar ytterligare.

Det finns flera orsaker till att Polisen har svårt att klara upp brottslighet på nätet. Resursbegränsningar brukar framhållas som den främsta anledningen till att Polisarbetet med nätbedrägerierna inte ger bättre resultat. Ett annat skäl som nämnts är att brottslingarna ofta fysiskt befinner sig utanför Sveriges gränser och utför brotten från annat land, vilket försvårar det polisiära arbetet. Sedan är Polisens kompetens och tekniska förmåga inte alltid i fas med brottslingarnas, snarare är det en ständig kappjakt där Polisen många gånger har svårt att hinna med i utveckligen.

Vanliga nätbedrägerier:

Nätfiske - handlar oftast om bedragare som skickar ut massmail med målsättning att lura till sig kontouppgifter. Negeriabrev, falska mejl från skatteverk, telefonbolag och banker har alla samma syfte nämligen att försöka komma över viktiga identitetsuppgifter som möjliggör bedrägerier av olika slag.

Falska annonser - Andrahandsmarknader som Blocket och Tradera lockar miljontals svenskar. Tyvärr huserar här även en del skumrask, som lägger ut falska annonser med lägenheter, bilar och elektronik. Den gyllenne grundregeln är att aldrig betala varor i förskott utan någon slags granti.

Otydliga avtal - Många konsumenter faller offer för otydliga avtalsvillkor. Inte sällan handlar det om att kunden tecknar avtal utan att ha kontrollerat det finstilta villkoren tillräckligt noga. Bedragarna lockar ofta med attraktiva erbjudanden för att sedan på ett undangömt ställe upplysa om att köpet även medför ytterligare kostnader.

Falska dejtingprofiler - I princip alla människor bär en längtan efter att bli älskad. Detta är bedragare väl medvetna om och väljer därför att sikta in sig på att lura kärlekskranka människor.

Trojan som låser datorn - Det finns ett antal trojaner/virus som gör att din dator låser sig och samtidig ombeds du att betala in ett visst belopp för att få den upplåst igen.

Otillförlitliga internettjänster - Internet har många användbara tjänster, tyvärr finns det även en växande oseriös sida av nätet. Tävlingar och anmälningar till epostlistor slutar ofta med att din epostadress bombarderas med reklamutskick av olika slag.

Se upp för oseriösa företag - Säkerhetstänk är särskilt viktig online, det framförallt om du använder tjänster som involverar stora belopp pengar men också om du handlar för mindre summor i webbutiker.