Kreditkortsbedrägerier

Stulna uppgifter genom carding & skimning

Säkerheten kring kredit- och bankkort har länge varit under luppen, ändå har inte speciellt mycket gjorts för att höja säkerheten och försvåra otillbörlig åtkomst. Den som lyckas komma över andras kreditkortsuppgifter kan sedan omgående använda dessa för internetköp av olika slag. För dig som konsument gäller det att alltid vara aktsam med till vem du delar med dig av dina kreditkortsuppgifter.

De senaste åren har andelen bedrägerier kopplade till kontokort skjutit i höjden och det är inte bara oaktsamma individer som drabbas av detta. Efter ett flertal större hackerattacker är ett stort antal kontokortsnummer på vift. Databaser innehållandes tusentals kortuppgifter misstänks vara i händerna på kriminella grupper som använder kreditkorten för att köpa varor och tjänster. Med denna vetskap, kan det vara klokt att aldrig spara några personliga kreditkortsuppgifter på webben.

Tips: Hos de flesta bankerna kan du generera tillfälliga elektroniska kreditkort med en valbar flexibel kreditgräns. Dessa kort kan sedan användas för att köpa varor och tjänster på nätet utan att du riskerar hela ditt bankkonto.