Identitetsintrång

Jag misstänker att någon har stulit min identitet.
Hur du kan upptäcka identitetsintrång.

Det är inte alltid så enkelt att upptäcka identitetsintrång. Men det finns vissa tecken som gör att du kan förstå om något lurt är på gång innan det är försent. Här sammanfattar vi några av de vanligaste tecken på identietsintrång.

Okända brev och fakturor

Ett vanligt första tecken på bedrägeriförsök är att du får ta emot oväntade brev, samtal eller fakturor från företag om beställningar och köp som du inte gjort. Om du får brev eller samtal bör du i första hand se över dina folkbokföringsuppgifter hos skatteverket. Erhåller du fakturor på köp du inte själv gjort måste dessa bestridas och polisanmälas.

Post som försvinner

Om du misstänker eller märker att post försvinner bort är det viktigt att reagera. Det är nämligen inte helt ovanligt att postlådor töms av identitetstjuvar. Det händer även att bedragare beställer varor och tecknar lån i andras namn, genom att skicka in handlingar och sedan ta posten från företags och privatpersoners brevlådor.

Besked om kreditupplysning

Trillar det ofta in brev från kreditupplysningsföretag som Uc i din brevlåda? Varje gång du tecknar ett nytt abonnemang, tecknar lån eller kreditkort alternativt sluter ett annat avtal där din ekonomi behöver sättas under luppen, kommer du få ett besked om att en kreditupplysning skett i ditt namn. Om du vet med dig att du inte köpt eller tecknat något avtal som kräver kreditprövning, bör du reagera direkt om du trots detta får besked om kreditupplysning, det kan nämligen vara ett tecken på försök till identetsintrång.

Konstiga meddelanden på datorn

Vi använder våra datorer till väldigt många olika saker och spenderar vi väldigt mycket tid anslutna till internet. Men att vi så enkelt har tillgång till hela världen genom några få klick, gör oss även sårbara. Idag finns det tusentals virus, trojaner och malware program skapade för att stjäla personliga uppgifter om identiteter och bankkonton. Uppgifterna används sedan för att utföra olika former av bedrägerier.

Om det börjar dyka upp konstiga meddelanden på din skärm eller om programvaran beter sig på ett konstigt vis kan din dator vara angripen av en skadlig programvara. Se då till att skaffa ett bra antivirusprogram och installera en brandvägg på din dator.

Ändrade lösenord

Om du plötsligt inte kan logga in på din epost, facebook eller annan nätverkstjänst kan detta vara ett tecken på att någon fått åtkomst till ditt konto och sedan ändrat din uppgifter. Skulle detta inträffa är det viktigt att du ändra samtliga andra lösenord som du kan tänkas ha till andra tjänster och sedan är det viktigt att snabbt ta kontakt med samtliga systemansvariga och tala om att dina konton blivit utsatta för intrång.