Dejtingbedragare

Undvik dejtingbedrägerier på nätet

Det blir allt vanligare att människor hittar kärleken på webben. Fördelarna med dejtning online är ganska uppenbara, vi kan träffa väldigt många fler människor på en mycket kortare tid, vilket (åtminstonde i teorin) torde förbättra chanserna att träffa rätt person.

Men allt är inte guld och gröna skogar med den digitala dejtingmarknaden. De senaste åren har antalet dejtingbedrägerier ökat kraftigt. Bedrägeriernas mål varierar men tillvägagångssättet är i regel detsamma. Dejtingbedragaren skapar en relation till ett utsett offer, därefter unyttjas detta "relationsband" för att på ett eller annat vis bedra och lura offret. ofta mynnar det hela ut i bedrägerier av ekonomisk art, men dejtingbedrägeriet kan även ha sexuellt utnyttjande eller grooming som mål.

Några varningssignaler du bör ta på allvar:

Den vanligaste och förmodligen tydligaste varningssignalen du kan få för att avsölja en dejtingbedragarer är om denne ber om pengar. Skicka aldrig pengar och se till att avsluta kontakten omedelbart med personer som ber dig om pengar, dejtingbedragare använder dina känslor för att få sina önskemål uppfyllda och inget annat.

Karaktärsdrag:

  • De flesta bedragarna uppger att de bor eller arbetar i utlandet.
  • Kvinnliga bedragare påstår sig ofta vara modeller från östeuropa, afrika eller asien som vill flytta till Sverige.
  • Manliga bedragare påstår sig ofta ha tillfälliga spännande klassiskt manliga yrken i annat land.
  • Profilbilderna är ofta mycket professionella och kan se "lite väl" bra ut.
  • Bedragarna är ofta mycket duktiga på att konversera, ställer mycket frågor och vill snabbt driva relationen framåt samtidigt som de försöker undvika att besvara dina frågor och snabbt försöker avväpna alla farhågor.